Банкеръ Daily

Новини

РОДНИТЕ БАНКИ НЕ ПЕРАТ ПАРИ, ЗАЯВИ БОРИС ВЕЛЧЕВ

Българската организирана престъпност не пере пари през българските банки – това заяви главният прокурор Борис Велчев на съвместен семинар по темата за пране на пари, организиран от прокуратурата и европейската организация „Евроджъст”.
Големите пари на българската организирана престъпност не се перат през българската банкова система и затова делата в България за пране на пари са за малки суми, обясни главният прокурор. Това е така, защото банковата система е консервативна и в нея остават много следи, което прави прането през банки лесно за разкриване. В България има изпратени такива съдебни поръчки от страни от Европейския съюз и извън него, допълни главният прокурор.
Като пример за сътрудничество с „Евроджъст” Велчев посочи делото за пране на пари срещу Валентин Димитров. „Евроджъст” е поела 16 случая на забавяне на съдебни поръчки за пране на пари, няколко от които български.
България не е изпълнила засега няколко френски заповеди за арест – за трафик на хора, защото българските съдилища искат допълнителни гаранции за лицата, които ще бъдат предадени, обясни Борис Велчев. Европейската заповед за арест се изпълнява от 1 януари тази година, повечето от тези заповеди са за случаи на трафик на хора.
Главният прокурор отказа да коментира докъде са стигнали разследванията за пране на пари срещу братята Маргини и вдовицата на Косьо Самоковеца Ангелина Димитрова. Информация на Дарик радио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във