Банкеръ Daily

Новини

Ремонтираха общата ни ж.п гара със Сърбия

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев откри реконструираната обща железопътна гранична гара Димитровград (Сърбия), съобщиха от транспортното ведомство. Проектът, финансиран с пари от ЕС, е от приоритетно значение за България и Сърбия и е част от Общоевропейския Коридор X.
През последните няколко години България и Сърбия са в постоянен и динамичен диалог. Отношенията между двете страни са фокусирани върху търсене на общи подходи за повишаване на сигурността, стабилността и икономическия растеж в Югоизточна Европа. В едно партньорство на ясно формулирана цел България и Сърбия търсят конкурентни практически пътища за ускорено изграждане на инфраструктурата на Балканите, каза при откриването зам.-министър Кичев.
Двете страни сега работят в посока на утвърждаването и налагането на Коридор X като една от най-важните транзитни оси за превоз на товари от Централна Азия през тунела под Босфора и през територията на България и Сърбия към Централна и Западна Европа. За да постигнем това ние трябва да осигурим отварянето на цялото жп трасе като пропускателна способност и като скорост. България има готовност да окаже съдействие на Сърбия за развитието на тази транзитна линия като високоефективна чрез финансиране от европейските фондове, допълни още Камен Кичев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във