Банкеръ Weekly

Новини

Ректорът на СУ забрани срещи на протестиращите студенти в района на университета

Ректорът на Софийския университет bdquo;Св. Климент Охридскиldquo; проф. Иван Илчев е забранил провеждането на кръгла маса в района на университета, съобщиха от bdquo;Движение Орлов мост. Те искаха да проведат срещата си в клуб Яйцето, който се намира в ректората на висшето учебно заведение.


Трудно ни е да разберем защо върху нас се стовари цялата сила на авторитарните институции и политическите сили, при положение че кръглата маса е изцяло неполитическа и експертна, което е показателно за стила и поведението на сегашната политическа класа. Идеята на кръглата маса е как да се намери легитимен начин за представителство на гражданското общество след проведените протести в страната. Това се посочва в писмо на движението, изпратено до медиите. В него се уточнява, че предвид обстоятелствата форумът ще се проведе днес от 14.30 часа в клуб Синия лъв.


Студентите от Орлов мост се събират този следобед на кръгла маса, на която се очаква да изяснят концепцията си.nbsp; Ако те желаят да участват в изборите на 12 май, имат само ден, за да решат как ще участват във вота, тъй като крайният срок за регистрация на партиите изтича утре.


Преди дни протестиращите студенти издигнаха за свой неформален лидер Христо Стоичков. Той обаче заяви, че няма намерения да участва в политиката и не възнамерява да прави партия.


Междувременно от Софийския университет разпространиха официална позиция по казуса. Академичната общност остро възразява срещу поредния опит на Националното представителство на студентските съвети да легитимира действията си, като използва името на Софийския университет bdquo;Св. Климент Охридскиldquo;, се посочва в писмото на учебното заведение. То категорично се противопоставяло на всякакви опити територията му да бъде използвана за инициативи с политически цели. Затова с целия си авторитет ще отстоява своите академични традиции, се казва още в позицията на Софийския университет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във