Банкеръ Daily

Новини

Режат 500 хил. лв. за болници, приемали ненужно пациенти

Няма да бъдат изплатени на болници от цялата страна 500 хил. лв., заради това, че в тях масово са настанявани пациенти, които не се нуждаят от болнично лечение. Това е показала експресна проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в резултат на която се оказало, че само Монтана, Силистра и София-област са районите, в които лечебните заведения не са правили нарушения. Най-много такива са отчетени в Габрово, а водеща по настаняването на пациенти, които нямат нужда от лечение, за столицата е Александровската болница, съобщи директорът на касата д-р Румяна Тодорова.


Тя потвърди информацията на лекарското съсловие, че 16 млн. лв. няма да достигнат в тазгодишния бюджет на поверената й институция, за да плати за последните месеци от годината 80% от дължимото на болниците.


Ако миналата година през месец октомври болниците, които имат договор със Здравната каса, са отчели общо 136 млн. лева, за октомври тази година отчитат 157 млн. лева, което е с 20 млн. повече. Подобна е и ситуацията за месец ноември, допълни директорът на Касата д-р Румяна Тодорова.


bdquo;Има болници, в които са вкарвали кушетки в коридорите, и в болниците са вкарвани хора, които не са за болница. от всички болници, тези, които са си позволили най-много да харчат в тези месеци, са специализираните болници за рехабилитацияrdquo;, посочи тя. bdquo;След това има неспазени индикация за дехоспитализация - пациент с диабет, който влиза с 14 кръвна захар и излиза с 20rdquo;, допълни д-р Тодорова.


За месец ноември лечебните заведения ще получат по 70 на сто от дължимото, допълни д-р Тодорова и уточни, че това са възможностите на Здравната каса.


bdquo;Ние бяхме достатъчно ясни и искрени ноември месец, когато казахме, че ако дейността за ноември е толкова, колкото тази за октомври, а тя е точно толкова, Касата няма да може да изплати 80%. В министерството на финансите директно зададох въпрос кога най-рано могат да бъдат изплатени тези средства. Отговорът беше, че Касата е с приоритетrdquo;, обясни директорът на НЗОК.


Тодорова допълни, че всички болници са си подписали приложенията към Националния рамков договор и ще получат втория транш от парите. Това трябва да стане най-късно до 20 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във