Банкеръ Weekly

Новини

Рецесия заплашва Франция

Бизнес активността във Франция се е свила през март до 42.1 на сто, показва анализ на компанията за финансови проучвания и услуги Markit. Показателят намалява с най-бързи темпове от четири години насам, противно на очакванията за подобрение. Лошите новини за Париж засилват вероятността от влошаване на рецесията във втората по големина икономика в еврозоната.


Активността на бизнеса намалява от регистрираното през февруари ниво от 43.1 на сто. Спадът постави индекса до най-ниското му ниво от март 2009 -а, когато Франция и голяма част от развитите страни затънаха в дълбока рецесия, предизвикана от финансовата криза.


Отделни цифри за секторите на услугите и производството показват, че търговската дейност намаля дори по-бързо от прогнозите на икономисти.


Икономиката на Франция може да се свие в 0.7% през първата четвърт, след като отчете спад от 0.3 на сто през последното тримесечие. Това заяви Крис Уилямсън, главен анализатор в Markit.


Ако прогнозите се сбъднат, това ще означава, че страната е навлязла в третата си рецесия от началото на финансовата криза.


Все по-тежкото състояние на бизнеса е още по-обезпокоително, тъй като потребителите, които са традиционно основен двигател на икономиката, няма как да поемат тежестта.


Безработицата е на ниво от над 10% и няма признаци, че ще спадне в скоро време. Това значително се отразява и върху потребителските разходи.


Данните обясняват до голяма степен защо рейтингът на президента Франсоа Оланд се намира на рекордно ниски нива. Той е на власт по-малко от една година и спечели френските избиратели с обещанията да съживи растежа и да създаде нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във