Банкеръ Daily

Новини

РАЗВИТИЕТО НА ВЕТРОПАРКОВЕТЕ У НАС ОБСЪЖДАТ НА ФОРУМ В КАВАРНА

Каварна ще бъде домакин на кръгла маса на тема „Развитието на ветроенергийни паркове в България – заедно с опазване на природата”. Това съобщиха от пресцентъра на община Каварна. Организатори на форума, който ще се проведе на 19 юни, са Европейският парламент в лицето на евродепутата Биляна Раева, община Каварна, кметът на общината Цонко Цонев и Асоциацията на производителите на екологична енергия в България. Европейската комисия също изпраща свои представител на семинара – това са Андрас Деметер – съветник към генерална дирекция „Околна среда” и Нели Папазова – експерт в същата дирекция.
Кръглата маса ще бъде открита от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Очаква се на семинара да присъства и министърът на държавната администрация Николай Василев. В работата на кръглата маса ще участват експерти и директори на дирекции в министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Участие в семинара са потвърдили основните природозащитни организации в България, учени, еколози, орнитолози.
Кръглата маса е посветена на необходимостта от дългосрочно развитие на вятърната електроенергия в България в съответствие с изпълнението на поставената от ЕС цел за осигуряване на 16 % от енергията от възобновими източници до 2020 г.
Форумът в Каварна е първи по рода си опит в България да се сложи началото на диалог между държавни институции, представители на Европейския парламент и Европейската комисия, местна власт, неправителствени екологични организации и производители на възобновяеми източници на енергия и по-конкретно – ветроенергийни паркове.
Производството на екологично чистата енергия е нова за страната дейност. Това е причината участниците в нея да се сблъскват с трудности и неразбиране. Понякога се създава представа, че използването на вятъра за добиване на енергия е в конфликт с опазване на природата. Всички ветроенергийни паркове се слагат под един знаменател, независимо от факта, че те изпълняват по различен начин законовите изисквания.
Доклади по всички тези теми ще изнесат експерти от министерството на икономиката и енергетиката. Учени от БАН, еколози и орнитолози ще запознаят семинара с резултатите от едногодишния орнитологичен мониторинг на нос Калиакра, както и с дейностите, които инвеститорите предприемат за опазване на биологичното разнообразие на нос Калиакра. Природозащитници и местното население ще могат да кажат мнението си в двучасова дискусия. Кметът на Каварна Цонко Цонев ще изрази гледната точка на населението от района за вятърните паркове в района на Калиакра.
Форумът иска да постигне разумен баланс на интересите на всички страни – инвеститори, природозащитници, държавни институции, местна власт, население, като се опита да обедини или поне да обобщи различните гледни точки в това отношение.
Като резултат от кръглата маса се очаква да се постави начало на по-широка дискусия за изработване на практически насоки за проектирането, изграждането и експлоатацията на ветроенергийните паркове у нас. Форумът ще предложи изработването на подобен документ, който ще бъде изпратен в ЕК, МОСВ и министерството на енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във