Банкеръ Daily

Новини

Разследват френския клон на UBS

Френският филиал на швейцарската банка UBS е разследван по обвинения, че е помагал на своите клиенти да укриват избягват данъци, съобщава Уол Стрийт Джърнал.


Според прокурорите UBS France е помагал на банкери от клона във Швейцария да съдействат на френски клиенти при откриването на швейцарски банкови сметки, които им позволяват да избягват данъци. Съгласно френското законодателство само регистрираните във Франция юрисдикции могат да регистрират клиенти в страната.


Този ход идва година и половина, след като започна разследването свързано с операциите на банката във Франция. От тогава насам някои от големите мениджъри на UBS са били разпитани и се намират под наблюдение.


UBS е преследвана в продължение на години от регулаторните органи, които твърдят, че кредитора помага на заможните си клиенти да укриват данъци и успяха да спечели някои от съдебните процеси. През 2009 г. банката се съгласи да плато глоба от 780 млн. долара на американските власти, по обвинения, че е помагала на американските си клиенти да скрият капиталите си.


Избягването на данъци е гореща тема в момента по целия свят, на фона на скандалите около големите компании като Епъл и Гугъл, които продължават да отричат обвиненията в неплащането на милиони долари данъци, чрез прехвърляне на печалбата си към офшорни структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във