Банкеръ Daily

Новини

Разширяването на парламентарните връзки, активизирането на търговско-икономическите отношения обсъди в Грузия Цецка Цачева

Разширяването на парламентарните връзки, активизирането на търговско-икономическите отношения и сътрудничеството в областта на енергетиката обсъди в Тбилиси председателят на Народното събрание Цецка Цачева със своя грузински колега Давид Бакрадзе. Общо бе мнението, че парламентите на двете страни са силно заинтересовани от задълбочаване на парламентарното сътрудничество и контактите между постоянните комисии.
България счита Грузия за свой важен стратегически икономически партньор, отбеляза Цецка Цачева. Отбелязано бе, че търговско-икономическото сътрудничество през последните години се развива успешно. За 2009 г. двустранният стокообмен е над 350 милиона щатски долара, а за 2010 г. стокообменът възлиза на над 400 милиона долара. И България и Грузия определят сътрудничеството по енергийните въпроси като свой важен приоритет.
България приветства успешното сътрудничество на Грузия с Европейския съюз и НАТО, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Опитът на България недвусмислено показва, че гаранция за постигане на тези цели е последователното осъществяване на реформи, изграждане на правова държава и пазарна икономика, посочи Цецка Цачева. Председателят на парламента подчерта, че България е готова да оказва съдействие на Грузия в отношенията й с ЕС както при преговорите със Съюза по споразумението за асоцииране, така и при участието на Грузия в двустранния и многостранен аспект на Източното партньорство. Призвани сме да изпълваме с ново съдържание и резултати Черноморското икономическо сътрудничество, потвърдиха участниците в срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във