Банкеръ Daily

Новини

Разширяваме сътрудничеството си с Туркменистан

Министерският съвет одобри позицията и състава на българската делегация за първата сесия на Междуправителствената българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество. Правителството разгледа и въпроса за подготовката и провеждането на сесията. Тя ще се състои на 17 и 18 март в София под председателството на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на икономиката и развитието на Туркменистан Бяшимурат Ходжамамедов.
В дневния ред на форума са включени въпроси в основните области на двустранното сътрудничество – взаимна търговия, енергетика, туризъм, транспорт, селско стопанство и др. Предвижда се Комисията да набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.
Двустранните търговски връзки между България и Туркменистан се характеризират с непостоянство и променливи обеми на стокообмена. Той варира от 802 хил. долара през 2005 г. до 30.7 през 2008 година. Българският износ постепенно нараства, но остава малък – 4.4 млн. долара през 2009 година. През последните години структурата му се разнообразява, като се включват стоки с по-висока степен на преработка – инструменти и апарати за автоматично регулиране, машини, медикаменти, препарати за поддържане на косата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във