Банкеръ Daily

Новини

РАЗСЕЛВАТ ИСПАНСКИ ЛЕШОЯДИ У НАС

Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани ще пусне първите белоглави лешояди по програмата за реинтродукция на вида в Котленска Планина и Врачански Балкан на 14 и 15 април .
Припомняме, че в началото на март, 18 птици от вида белоглав лешояд пристигнаха в България от остров Майорка, Испания. Това бе сериозна стъпка от изпълнението на Плана за опазване на лешоядите на Балканския полуостров, подкрепян и осъществяван от международен консорциум от неправителствени организации.
След едномесечния карантинен период в Спасителния център в Стара Загора част от лешоядите ще бъдат транспортирани до специално изградени волиери в планината, където ще трябва да се адаптират към новото място преди да бъдат окончателно освободени в дивата природа.
Птиците бяха предоставени от местното правителство на Екстремадура, Кастиля Ла Манча и Балеарските острови чрез Фондацията за черния лешояд на остров Майорка, а дейностите се осъществяват с подкрепата на Федералната Фондация за Околна Среда на Германия и Франкфуртското Зооложко Дружество.
Планът предвижда в рамките на 3 години общо 150 птици да бъдат транспортирани и успешно реинтродуцирани в района на Стара Планина. Това е най-мащабният проект за реинтродукция на изчезващи птици осъществяван до сега на Балканския полуостров и предизвика интереса на много граждани и медии в цяла Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във