Банкеръ Daily

Новини

РАЗРЕШЕНИЕТО НА ЕК ДА ПОДПИСВАМЕ ДОГОВОРИ ЗА 1,250 МЛРД. ЕВРО Е УСПЕХ, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Сериозен успех за страната e разрешението на Европейската комисия да бъде подновено подписването на нови договори за пътни инфраструктурни проекти от Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) на стойност 1,250 млрд. евро, каза премиерът Сергей Станишев след срещата си с председателя на Надзорния съвет на ведомството инж. Иван Атанасов, изпълнителния директор инж. Янко Янков и ръководителите на Управляващите органи по оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие”. На нея беше обсъдена готовността на проектите, които ще бъдат финансирани със средства от ЕС.
Пътната агенция е изцяло реформирана, направени са сериозни структурни промени, свързани с контрола, механизмите за провеждане на всички процедури, което дава „зелена светлина” за усилено изграждане на пътната инфраструктура, каза премиерът. Той подчерта, че всичко това е постигнато с усилена работа и ясна политическа воля – приети са промени в законите за водите, за обществените поръчки, Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, както и вътрешните нормативни промени в НАПИ. Сега изключително важно е доброто взаимодействие между управляващите органи и НАПИ, заяви министър-председателят.
През юли по ОП „Регионално развитие” ще бъдат открити 14 тръжни процедури. Чрез тях ще бъдат 5274.jpgмодернизирани около 302 км второкласни и третокласни републикански пътища. Стойността на всички проекти е 216 млн. лв. Очаква се договорите да бъдат подписани до края на годината, а срокът за изпълнение на обектите е 18 месеца – до средата на 2011 г. В област Силистра, например, ще бъде модернизиран пътят Ситово-Дулово – 29 км. Предстои реконструкция на трасето от Софийския околовръстен път до с. Ковачевци - 26 км; на пътя Перник-Брезник – 12 км; в област Пловдив - на Старосел-Шишманци - 38,5 км; пътя Момчилград-Крумовград – 18 км, в област Плевен – Кнежа-Искър - 6,7 км и т. н.
Вторият етап на програмата включва модернизацията на 25 пътни отсечки с обща дължина 358 км. Програмата на НАПИ е процедурите да стартират през ноември тази година и изпълнението им да бъде през 2010-2012 г. Стойността на проектите е 285 млн. лв.
Усилено се работи и по ОП “Транспорт”. Одобрени са 7 приоритетни обекта на стойност 990 млн. евро. Това са автомагистралите „Тракия” (115 км за 350 млн. евро), “Струма” (66 км – 250 млн. евро), „Марица” (67 км – 209 млн. евро), връзката на „Хемус” със Софийския околовръстен път (8,5 км – 32 млн. евро), пътя Кърджали-Подкова (32 км – 32 млн. евро), Видин-Монтана и Враца-Ботевград. До края годината ще стартират тръжните процедури за „Струма”, „Марица” и връзката със Софийския околовръстен път, а до края на лятото ще бъдат открити и процедурите за три лота от автомагистрала „Тракия”.
Над 30 на сто е изпълнението по автомагистрала „Люлин”. В пълен обем проектът ще бъде реализиран през 2010 г. В последните месеци има рязко наваксване в сроковете за реализация, съобщиха от ръководството на НАПИ. До края на юли в експлоатация ще бъде пусната 5-километрова отсечка до Мало Бучино.
Според министър-председателя даването на „зелена светлина” на проектите по оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие” от ЕК е изключително важно и е очаквано от българския бизнес. След близо едногодишно реформиране НАПИ показа воля да работи по европейските правила, доказа се като надежден партньор в усвояването на евросредствата, даде разумна увереност, че реформата е необратима и подготви пътния сектор за влизането на европейските средства в страната, обобщи изпълнителният директор инж. Янков.
Подготвяните проекти от НАПИ за периода 2009-2012 г. включват модернизацията на около 3000 км пътна инфраструктура. Стойността на проектите е 2,090 млрд. евро. От тях 258 км са ново строителство на автомагистрални пътища за 990 млн. евро, а 2650 км са реконструкция и рехабилитация на първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа, съобщи изпълнителният директор на агенцията. Част от средствата за обновяване на пътната инфраструктура ще бъдат от ОП „Регионално развитие” – 256 млн. евро, 705 млн. евро са осигурени по програмата „Транзитни пътища V”, а 144 млн. евро по проект от Световната банка.
По време на мандата на правителството в експлоатация са пуснати 140 км магистрали, каза премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във