Банкеръ Daily

Новини

Разправии в Испания застрашават борбата с бюджетния дефицит

Липсата на консенсус между правителството в Мадрид и автономните региони в Испания относно мерките за икономии застрашава плана на премиера Мариано Рахой за справяне с бюджетния дефицит на страната, предава Bloomberg.


Редица области начело с Каталуния и Андалусия са против бюджетните съкращения и данъчното преразпределение. Пет от испанските региони ще бойкотират решението на правителството за лишаване на нелегалните имигранти от безплатна лекарска помощ, а градове като Картагена негодуват срещу мерките за икономии в образованието, които засягат домакинствата.


Испания е поела ангажимент пред Европейския Съюз да намали бюджетния си дефицит от 8.9 процента на 6.3 на сто до края на годината и на 4.5 на сто до края на 2013 година. Испанските области обаче притежават автономия в определянето на бюджета си за здравеопазване и образование и повечето от тях са на път да надхвърлят определените лимити.Това посочва проучване на испанската Фондация за приложни икономически изследвания. Ако рисковите области не спазят бюджетните си ограничения, испанския бюджетен дефицит ще надхвърли с 2.5% предвиденото.


След като поставените цели за намаляване на бюджетния дефицит изглеждат недостижими, рискът от поискването на пълен спасителен пакет за испанската икономика изглежда реален, коментират анализатори на JPMorgan Chase amp; Co в Лондон. Според тях трябва да се вземат допълнителни мерки за възстановяване на доверието на пазарите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във