Банкеръ Daily

Новини

Разликата между ГЕРБ и БСП е 8%, сочи проучване на НЦИОМ

Разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП в началото на декември e само 6% и на практика се запазва без промени в сравнение с предходния месец. ГЕРБ се радва на подкрепата на 24.5% от българите, а БСП ndash; на 18.5 на сто. Това сочат данни от представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение, проведено между 30 ноември и 6 декември в 86 населени места в цялата страна.


ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6.3 на сто, а bdquo;България на гражданитеrdquo; е с много близък резултат от 5.8 на сто. Намалява персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева сред политически ангажираните българи. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Все още обаче лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на bdquo;България на гражданитеrdquo; по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.


Синята коалиция има подкрепата на 3.1 на сто. Наместването на политическите пластове в дясното политическо пространство представлява интересен изследователски фокус. В настоящото изследване се отбелязва нисък дял на одобрение за лидера на СДС Емил Кабаиванов ndash; едва 2.3 на сто. За сметка на това, в резултат на събитията от изминалия месец, неодобрението към него расте с 18% (от 17% на 35%).


Атака получава подкрепа от 2.8% от избирателите в страната.


По всичко личи, че следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във