Банкеръ Daily

Новини

РАЗКРИХМЕ КОНСУЛСКА СЛУЖБА В ПРИЩИНА

На 26 и 27 май 2008 г. заместник-министърът на външните работи на България Милен Керемедчиев бе на посещение в Република Косово. Това е първо посещение на заместник-министър на външните работи на България след установяването на дипломатически отношения между двете държави.
На 26 май Милен Керемедчиев тържествено откри новата Консулска служба към Дипломатическото бюро на България в Прищина. На приема по повод откриването на Консулската служба присъстваха представители на ръководството на Мисията на ООН в Косово УНМИК, проф. Гаши, заместник-председател на Асамблеята на Косово, г-жа Никлибе Келеменди, министър на правосъдието, Зинул Паязити, министър на вътрешните работи, Ахмет Шала, министър на финансите и икономиката, Фатим Гларева, главен секретар на МВнР, Рамуш Харадинай, председател на парламентарната политическа партия Алианс за бъдещето на Косово, Агим Шахини, председател на Алианса на бизнеса на Косово, както и косовски бизнесмени.
Представителите на УНМИК и на косовските власти изразиха своето голямо задоволство от откриването на българската Консулска служба в Прищина. По тяхна обща оценка то представлява нова значителна стъпка в политиката на България за развитие на активни и пълноценни двустранни отношения с Република Косово и за улесняване на контактите между гражданите на двете държави.
В Прищина заместник-министър Керемедчиев проведе двустранни срещи с ръководителя на УНМИК Йоаким Рюкер и неговия екип сред които заместник-ръководителя на Мисията Лари Росин и директора по политически въпроси Жулион Негиле. Милен Керемедчиев разговаря и с косовския министър на правосъдието г-жа Никлибе Келеменди и с министъра на вътрешните работи Зинул Паязити. По време на разговорите бяха обсъдени актуалната политическа обстановка в Косово и бъдещето на международното присъствие там, развитието на двустранните отношения между България и Косово в политическата, икономическата, културната и образователната област. Милен Керемедчиев предложи съдействието на България в процеса на европейската и евроатлантическата интеграция на Косово, организиране на обучения на млади косовски дипломати в Дипломатическия институт в българското МВнР по съвместна програма на министерствата на външните работи на България и на Кралство Норвегия. Изразена бе готовността на българската страна, представители на косовската полиция да преминат курс на обучение в българското МВР. Сред темите на разговорите бе и горанската общност в Косово.

Ръководството на УНМИК, представителите на властите в Прищина, политиците и бизнесмените в Косово изразиха благодарност за цялостната политика на България, за дейността на българските държавни институции, насочена към оказване на съдействие на Косово по евроатлантическия й път на развитие и за конкретните български инициативи за подпомагане на по-нататъшното изграждане на административния капацитет на Република Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във