Банкеръ Daily

Новини

Разкриха производител на пиратски компактдискове у нас

Служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) разкриха български производители на пиратски компактдискове. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Продажбата на нелицензирани CD и DVD бокс-сетове е генерирала приходи от около 19 млн. евро. В международната операцията са участвали полицаи от партньорски служби от Холандия, Испания и Белгия и Европол. Сигнал за нелегално производство на компактдискове на територията на България е получен в ГДБОП в началото на октомври. Антимафиотите се заели с изясняване на информацията. В партньорство с холандската полиция е уточнено, че според експертизата, пиратските продукти са от две легални поточни линии – в София и в Пловдив и са предназначени за разпространение в Холандия. Именно там полицейските служби са задържали кутии от тези дискове с по 12 оптични носители (бокс-сет с най-новите заглавия на музика, филми, бизнес софтуер, игри, телевизионни сериали и др.) от направени предишни поръчки. Според получените данни, заявката е била за изработване на около 200 хил. диска, които трябвало да са готови в края на октомври. Холандските поръчители плащали кеш при получаване на готовата продукция.
В хода на извършеното разследване от българските антимафиоти били изяснени собствениците на фирмите с поточните линии – Д.Г. на 39 години и С.В. на 30 години - известни на ГДБОП за контрабанда и разпространение на пиратски компактдискове в големи количества (стотици хиляди копия, през 1999 и 2000 г.), които по-късно – през 2005 и 2006 г. подали документи за лицензирано производство.
При проведеното разследване експертите узнали, че пиратските копия вероятно ще бъдат произведени в средата на месеца и на 14 октомври. Затова спецполицаите от ГДБОП и от териториалното звено в Пловдив предприели проверка в двата цеха. От софийския адрес те иззели мостри на вече произведени фалшиви копия от два мастербокса (всеки от тях съдържа по 11 DVD и 1 CD). В пловдивската фирма в работен режим заварили две линии – едната за DVD, другата – в процес на производство на CD. Там се произвеждали дисковете от следващите четири серии бокс-сетове. За всяка от шестте серии поръчките били за по около 100 хил. диска.
Изяснени са поръчителите на нелегалните копия – фирми от Холандия и Белгия, иззети са документи.
Открита била поръчка по факс от белгийската фирма за производство на следващ бокс-сет или нови близо 100 хил. диска. Собственикът е предупреден, че фирмата-поръчител няма авторски права върху заглавията и производството им е противозаконно.
Въпреки предупреждението, пловдивската фирма изпълнила поръчката от 100 хил. оптични носителя от шестия бокс-сет и ги изпратила чрез спедиторска фирма към Тилбург, Холандия. Пратката била проследена до фирмата-получател и на 25 октомври, със съвместните усилия на полицейските служби, ТИР-ът с българска регистрация, превозвал към 100 хил. пиратски диска, бил задържан.
Материалите от проверката са докладвани на Софийска районна прокуратура (СРП) с мнение за образуване на досъдебно производство по чл.172А от НК.
След успешно проведената операция, изпълнителният вицепрезидент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия Нийл Търкевиц изпрати до министър Цветанов специално писмо с благодарност към ГДБОП за добре свършената работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във