Банкеръ Daily

Новини

Ратко Младич е заловен, предстои екстрадиране

Ратко Младич е заловен, предаде БНР. Сръбският президент Борис Тадич потвърди официално, че е открит и арестуван бившият военен лидер на босненските сърби, който бе издирван от Международния трибунал за военни престъпления и обвинения в геноцид. Тадич съобщи също, че е в ход процедурата за екстрадирането на Младич в Хага:
От името на Република Сърбия съобщавам, че днес арестувахме Ратко Младич. Процесът по екстрадирането му вече е в ход. Арестът му е резултат от пълното сътрудничеството на Сърбия с Хагския трибунал. Винаги сме вярвали в стратегията си и в работата на всички участници в процеса. Днес затваряме една глава от съвременната ни история, която ще ни приближи с още една стъпка към постигането на пълен мир в региона., заяви Тадич
Бившият командир на босненските сърби се намира в сградата на Специалния съд за военни престъпления в Белград. Според някои източници той е в доста лошо физическо състояние. Процедурата по екстрадирането може да отнеме няколко дни, докато се стигне до самото му прехвърляне в Хага. Той първо ще мине на медицински преглед, след което ще бъде изправен пред съдия, който ще провери неговата самоличност и ще го запознае с обвинението, повдигнато срещу него от Международния наказателен съд за бивша Югославия.
Издирваният бивш лидер на босненските сърби е бил задържан по анонимен сигнал в Сърбия, като се е представял под името Милорад Комадич. Властите извършиха ДНК-анализ, който потвърди, че задържаният е Младич. Той е живял в дома на свой далечен роднина в с. Лазарово, на около 70 км северно от Белград, и не е променял драстично външността си, съобщават сръбските медии. Според телевизионния канал РТС става въпрос за родственика Бранко, чийто дом нееднократно е бил претърсван от полицията.
Ратко Младич бе началник щаб на Босненската сръбска армия по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Той е обвинен от Международния трибунал в Хага в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато 10 000 души умират, и избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Клането в Сребреница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във