Банкеръ Daily

Новини

Растежът на испанската икономика по-малък от предвиденото

Растежът на испанската икономика се е забавил повече от предвиденото през последните две години, според ревизираните данни на Националния статистически институт, предаде Financial Times. Това показва сериозността на кризата в която се намира страната и усложнява опитите за справяне с бюджетния й дефицит.


Намаляването на растежа на Брутния вътрешен продукт през 2010 год. е било с 0.3 на сто вместо с предвижданите по-рано 0.1 процента. За 2011 год. пък Испания ще регистрира растеж на БВП с 0.4 процента, вместо съобщените по-рано 0.7 на сто.


Ако се започва с по-ниска номинална база на БВП за 2011 год. ,ще е нужен по-голям растеж през тази година, за да не се отрази на дефицита заяви икономистът Раж Бадиани от IHS Global Insight. Той уточни, че допълнителни мерки за икономии като реакция на правителството не се очакват , но данните все пак показват сериозна пречка пред постигането на поставените цели за бюджетен дефицит.


Ревизираните данни отразяват слабостта на испанската икономика, която за втори път през последните три години навлезе в рецесия в началото на 2012-а. Очаква се икономиката да продължи да се свива и през следващата година, като за тази прогнозите са за спад с 1.7 на сто.


Междувременно през второто тримесечие икономиката се е свила с 0.4% спрямо първото , когато изгуби 0.3%, разкриват данните на Националния статистически институт. Така на годишна база спадът на испанската икономика достига 1.3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във