Банкеръ Daily

Новини

Рашидов: Предлагаме 6 нови кандидатури за списъка на ЮНЕСКО

България ще предложи шест нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО, техните досиета ще бъдат изпратени в световната организация до 23 февруари 2013 година. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов по време на традиционната редколегия на БТА с участието на специални гости.


За Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от сферата на традиционното пеене и свирене са предложени проектите Двугласното пеене в гр. Неделино, както и Песента - минало, настояще и бъдеще - на читалището Св. Св. Кирил и Методий - 1926 в село Сатовча.


В сферата на традиционните занаяти, домашни дейности и поминъци - килимарство, страната ни ще предложи Чипровските килими, а от традиционните празници и обреди - Народният празник Сурва в Пернишко.


Две предложения има и за Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО ndash; първото е за Националния събор на народното творчество в Копривщица, който предстои през 2015 г., когато ще се чества и 50 години от създаването му, а второто е - Читалището като българска културна институция.


Рашидов акцентира и на други значими прояви, които предстои да бъдат осъществени - изложба на автопортрети на съвременни български автори в галерията Уфици във Флоренция; в етап на договаряне е и изложба на български икони в Националния музей на Копенхаген. Освен това той е успял да договори с директора на Академията Санта Чечилия честване на 100-годишнината на великия български бас Борис Христов през 2014 година.


Вежди Рашидов отбеляза, че в тежка икономическа криза културата е единственият сектор във възход. Тя е огледалото на всяка нация и изгражда морални устои в обществото, подчерта министър Рашидов. Според него бъдещето на България минава именно през културния туризъм, затова и една от бъдещите му дейности е превръщането на ЦУМ в Национален исторически музей и така целият център на столицата ни, заедно с Ларгото, т. нар. Български Лувър в кв. 500, храм-паметник Св. Ал. Невски, църквата Св. София и всички културни паметници, да бъде предложен за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.


Сред идеите на Рашидов за съхранение на културата еи изграждането на мултиарт градче за младежко изкуство в София на територията на аудио-визуално студио Орфей до Интерпред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във