Банкеръ Daily

Новини

Рашидов и Уорлик откриха в двора на НИМ две консервирани раннохристиянски гробници

Експозицията е един от многобройните примери за доброто българско-американско сътрудничество. Това заяви посочи министърът на културата Вежди Рашидов, който заедно с и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик откриха днес в двора на Националния исторически музей /НИМ/ две консервирани уникални раннохристиянски гробници от некропола на антична Сердика, датирани в края на 4-и в. сл. Хр.
Какъв велик град е била София в древността, показва фразата на Константин Велики: Сердика е моят Рим. Чрез изложбата разбираме, че столицата ви продължава да е такъв значим град. Разкопките в центъра продължават да демонстрират величието на София. Това заяви от своя страна посланик Уорлик.
Гробниците са разкопани през лятото на 2007 г. при строителни работи в центъра на София – т. нар. „Солни пазар”, демонтирани са и са пренесени в двора на музея.
През 2009 г. Националният исторически музей спечели проект на Държавния департамент на САЩ-Посланически фонд за запазване на културното наследство /AFCR/, за защитата на гробниците от вредните атмосферни влияния. Проектът бе отличен като победител за целия свят в съответния раздел. С отпуснатите средства са осъществени консервация, реставрация и построяване на покривна конструкция на гробниците. Подобен проект се осъществява за първи път в България.
През 2010 г. по друг спечелен проект от Столична програма „Култура” бе осъществена социализация на двете гробници, чрез създаване около тях на експозиция на открито, посветена на раннохристиянските некрополи на Сердика. Проектът е част от програмата на Столична община за обогатяване на културното наследство на София и за децентрализацията му от центъра към периферията, при използване на добрите европейски практики.
На събитието ще присъстват министърът на културата Вежди Рашидов и неговият заместник д-р Тодор Чобанов, министър Божидар Димитров, посланикът на САЩ в София Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във