Банкеръ Daily

Новини

Ракетният старт на Северна Корeя взриви международната общност

Успешното изстрелване на балистична ракета с далечен обхват от Северна Корея предизвика бурна международна реакция. Според официален Пхенян в орбита е изведен сателитът Куангмьонгсонг-3, който има цивилно, а не военно предназначение. Стартът бе в 2.50 ч. българско време. Първата степен на ракетата е паднала на 200 километра западно от Корейския полуостров, втората ndash; на 250-300 километра югозападно от полуострова в Източнокитайско море. Третата степен се е приземинала на 300 километра от източното крайбрежие на Филипините в Тихия океан.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остро разкритикува севернокорейския ракетен старт, който сериозно нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, наричайки го провокативен. Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да проведе спешни консултации по искане на Япония и САЩ.


Русия също осъди ракетния старт. С тази стъпка Пхенян нарушава резолюция 1874 на Съвета за сигурност, която недвусмислено забрани на Северна Корея извършването на ракетни стартове с използването на балистични технологии. Министерството на външните работи е на мнение, че стартът няма да способства за укрепването на стабилността и ще окаже негативно влияние върху общата обстановка в Североизточна Азия, а също така сериозно ще затрудни реализирането на перспективните програми за многостранно икономическо сътрудничество в региона. Това се посочва в официално становище на руското външно министерство.


Съединените щати също реагираха негативно. bdquo;САЩ запазват своята бдителност на фона на севернокорейските провокации. Имаме намерение в пълна степен да гарантираме сигурността на своите съюзници в региона. САЩ, заедно с партньорите в шестстранните преговори и Съвета за сигурност на ООН, ще предприемат съответни действия. Международната общност трябва да изпрати на Северна Корея ясен сигнал, че нарушаването на резолюциите на ООН води след себе си до определени последствияrdquo;. Това се казва в официално изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Томи Витор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във