Банкеръ Weekly

Новини

Райков поиска от Брюксел помощ за батаците в енергетиката

Брюксел да помогне на България за извършването на международен одит в енергийния сектор и за формирането на цената на тока. Това е поискал премиерът Марин Райков по време на разговор с председателяnbsp;на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.


Подобна проверка щяла да уточни причините за сегашните проблеми в сектора, смята българският министър-председател. Ромпой ще подкрепи искането ни за един международен анализ на целия енергиен ресор и в частност на ценообрзуване на тока. Именно високите цени на електроенергията и завишаването на сметките предизвикаха вълна от недоволства и доведоха до падането на предишното правителство.


bdquo;Уверихме Брюксел,nbsp;че служебното правителствоnbsp;няма да постави под въпрос финансовата стабилност на страната и няма да предприеме никакви авантюристични действия, които да отчуждят инвеститоритеldquo;, заяви Райков.


Той е поискал и отпускането на европейски средства, с които да се реши отчасти проблемът с младежката безработица, която в последните години все повече се задълбочава и прави икономиката ни неконкурентоспособна спрямо останалите държави.


Предстоящите избори на 12 май у нас също са попаднали сред темите обсъдени от председателя на Европейския съвет и българския премиер. Според Райков никой не се съмнявал в Брюксел, че вотът ще бъде проведен по демократичен и прозрачен начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във