Банкеръ Weekly

Новини

Райков: Няма да увеличаваме данъци и заплати

Никой не обмисля увеличаване на данъците, нямаме намерение и да упражняваме натиск за повишаване на заплатите в частния сектор. Това заяви премиерът Марин Райков в началото на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той декларира, че служебното правителство няма да извива ръцете на българския бизнес. Използвах само само една дума ndash; солидарност. Втората, която бих използвал, е диалог, каза още министър-председателят. Той поясни, че става въпрос за начина, по който бизнесът, благотворителните структури, държавата биха облекчили положението на съгражданите, които са в тежко социално положение.


bdquo;Трябва да проявяваме солидарност и да намерим най-подходящата форма, чрез която да не посегнем на бизнес-климата, но същевременно да подадем ръка и на всички българи, каза още Райков и и изрази надежда апелът му да е бил правилно разбран.


В тази нелека социална среда, акцентирах върху необходимостта българският бизнес, индустриалците, националният капитал, да прояявят солидарност с най-социално уязвимите българи. Това беше изтълкувано от част от бизнеса, че държавата би била склонна да упражнява натиск. Затова правителство ще бъде приоритет за създаване на благоприятна бизнес среда, коментира още премиерът.


Няма основание да се твърди, че бюджетът няма да бъде изпълнен. Това заяви по време на Тристранния съвет финансовият министър Калин Христов. Според него не може да се твърди, че в него има и съществени резерви. Несигурността по отношение на приходната част е нараснала. Вероятността растежа да е по-малък от планирането е по-голяма. По отношение на фискалния резерв не трябва да създаваме напрежение, което допълнително създава несигурност и плаши бизнеса и домакинствата и води до намаление на потреблението, заяви Христов.


По време на заседанието, председателствано от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова социалните партньори приеха шест проекта на правителствени постановления за изменения и допълнения на наредби към Кодекса за социално осигуряване (КСО). Промените във всички наредби произтичат от приетите миналата година промени в норматива.


Предстои да бъде сформирана работна група, която да разгледа всички предложения за краткосрочни мерки, внесени от социалните партньори и правителството. Тя ще се състои от по двама представители от социалните партньори, НОИ, МФ и МТСП.


Вицепремиерът Костадинова призова социалните партньори да се фокусират върху тези мерки за излизане от социалната криза, които не изискват законодателна промяна и са от компетенциите на НСТС. Според нея част от предложенията, обсъждани в съвета, биха могли да се насочат към обществените съвети, които ще бъдат създадени към определени министерства. По време на заседанието социалнитя министър съобщи, че се очаква в средата на следващата седмица вече да е ясно какви средства могат да бъдат насочени към спешни социални мерки. bdquo;Преди да знаем какъв е разполагаемият ресурс, не можем да кажем какви точно ще са спешните мерки, които ще предприемемrdquo;, посочи Костадинова и уточни, че може да се работи за еднократна подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във