Банкеръ Weekly

Новини

Райков: Няма да ревизирам кабинета Борисов

Няма да има ревизия на кабината на ГЕРБ. Това заяви премиерът Марин Райков след среща с лидера на БСП Сергей Станишев. Той уточни, че настоящото правителство е надпартийно и няма право да дава оценка нито на предишното, нито на което и да друго преди него.Станишев прикани премиера и министрите да кажат истината за състоянието на държавата - какъв е фискалният резерв, какво е състоянието на болниците, колко е невърнатото ДДС на фирмите.Ние ще анализираме състоянието на нещата в секторите и като цяло. Мерките, които ще предприемем, ще бъдат израз на нашето отношение към това, което наследяваме. Повече от очевидно е, че политически оценки от нас няма да бъдат правени, категоричен бе министър-председателят.В отговор на призива на Станишев да бъдат освободени зам.-министрите на ГЕРБ Райков поясни, че не възнамерява да прави генерална чистка в администрацията, но партийно обвързаните щели да си ходят. Няма да пропусна да отстраня тази част от политическите кабинети, с която моите министри не искат да работят, или за които има ясни доказателства, че досегашната им дейност е допринесла за създаване на кризисни равнища в сферата на отговорност, която е била тяхна, заяви министър-председателят. Той посочи, че моментът не е най-подходящ да започне цялостно преструктуриране на личния състав в администрацията. По-важното било да работят институциите. Според него не било целесъобразно точно служебният кабинет да създаде нова и временна бюрократична прослойка. Нямаме време, за да направим това. Няма да има време и да сработи един нов екип. Ние дължим на българските граждани оперативна и бърза реакция, каза още Райков.


Станишев се вживя в ролята на ментор и учител на новия кабинет. Той надълго и широко разясни как БСП може да се справи с настоящата криза в страната. Приоритетите на левицата били свързани с възстановяване на демократичното функциониране на държавата. Според Станишев през последните години е имало политически монопол, който е прераснал в икономически и е довел до смазване на дребния и среден бизнес и масова безработица. Вторият приоритет бил свързан с предприемането на спешни мерки за подкрепа на средния и дребен бизнес в България, унищожен от ГЕРБ. В БСП имали готов вариант и за справяне с високите сметки.nbsp; Станишев предложи да се пренасочат средствата за енергийни помощи от есента към този момент, както и въвеждане на различна тарифа - по-скъпа и по-евтина. В енергетиката трябва да има цялостен преглед на състоянието, не само как се образуват цените на ЕРП-тата, но и как се формира енергийния микс, посочи още Станишев. Според него трябва да се преструктурират и разходите на държавата насочени към социални нужди. Премиерът Райков изслуша внимателно Станишев и дипломатично подчерта, че внимателно ще анализира предложенията на левицата. По същия начин щял да изслуша в близките дни и идеите на ДПС, Синята Коалиция и Атака, а с ГЕРБ се оказа, че вече е провел разговори.


bdquo;За правителството най-важното е институциите в България да продължат да работят и администрацията да не спира да функционира. Това искат от нас гражданите, това искат от нас предприятията, включително малките и средни предприятия, които се нуждаят от съдействието на администрацията. Тя не бива да блокира,rdquo; каза още Марин Райков. bdquo;Можем да работим без парламент и без бюджет, към който имаме пряко отношение като вносители, но не можем да работим без доверието на хоратаrdquo;, посочи премиерът. bdquo;Намерението ми да създадем своего рода изборен борд е насочено към това ndash; с неправителствените организации, разбира се с косвеното или некосвено ndash; няма значение, участие на основните политически фактори в страната, да обсъдим по какъв начин да проведем тези избори така, че те да бъдат убедителни като честност, прозрачни и хората да се припознаят в резултата от тези избориrdquo;, обясни още Райков. По думите му най-важната оценка за работата на кабинета ще бъде оценката на българите след три месеца, а основна част от тази оценка ще бъде начинът, по който ще бъдат проведени изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във