Банкеръ Weekly

Новини

Райков: Не ни намесвайте в предизборната реторика

Кабинетът не е враг на никоя политическа сила, затова не намесвайте служебното правителство в предизборната реторика. За това призова премиерът Марин Райков, който се срещна с лидера на ДПС Лютви Местан. По думите му разговорът между двамата бил дълъг, интересен и съдържателен.


Гаранция за провеждането на честен вот е поискал Местан и функционирането на всички социални системи. bdquo;Изборният процес ще бъде проведенnbsp;съобразно правилатаldquo;, увери е Райков. Той очаква коректно говорене по време на кампания и се обяви срещу езика на омразата.


Политическата вендета може да бъде или да не бъде избор на една или друга политическа сила, но тя не може да бъде начин на мислене на един служебен кабинет и няма да го допуснем, заяви премиерът.


От ДПС представили два основни проблема. Първият е опитът наnbsp;областни управители да прехвърлят на кметовете задължениетоnbsp;да осигуряват оригинален протокол от резултатите на всеки член от изборните секции. Изготвянето на секционни протоколи бе една от причините заблокиране на изборното законодателство. Затова Местан очаквал от Райков да издаде нарочна заповед към губернаторите, с която да ги задължи.


Второто притеснение на ДПС е, че хора от държавната администрация могат да действат като партийни пропагандатори. Местан изрази възмущението си от изказването на шефа на bdquo;Информационно обслужване Михаил Константинов, че няма да допусне връщане на Тройната коалиция. Това му изказване според лидера на ДПС, поставя съмнение върху безпристрастността на Константинов.


Райков призова държавните служители на по-видими постовеnbsp;да се въздържат от партийна пристрастност. Той обеща, че ще покани Михаил Константинов на разговор, за да изясни какво е провокирало изказването, смутило ДПС. Премиерът се ангажира да намери и нужните копирни машиниnbsp;за изготвяне на ксерокопия за членовете на СИК-овете.


Райков повтори, чеnbsp;няма да прави оценка на наследството на ГЕРБ, защото не тя да се ползва от партиите в изборната битка.


Местан изрази безпокойството си от зачестилите националистически настроения в страната. bdquo;Аз съм председател на партия, която има може би най-силни основания да се самоопредели като неетническа. В този смисъл ще се противопоставим решително на всеки опит по какъвто и да е повод да се етнизира предизборния дискурсldquo;, подчерта лидерът на ДПС. Според него това би било опасно за гражданския мир в страната. bdquo;Категорично ще се противопоставим на всякакви опити за етнизиране и на вота, и на предизборната ситуация, в която се намирамеrdquo;, категоричен бе Лютви Местан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във