Банкеръ Weekly

Новини

Райков: До края на седмицата фискалният резерв става 4.7 млрд. лева

Фискалният резерв може да надхвърли 4.7 млрд. лв.nbsp; в края на седмицата, заяви на брифинг министър-председателят Марин Райков след днешното правителствено заседание. Това ще стане възможно, след като Европейският съюз ни възстанови 800 млн. лв. от земеделските субсидии. Очаквам до края на седмицата тези средства да бъдат възстановени, каза още Райков. Той поясни, че при посещението си Брюксел е получил уверение средствата да не бъдат забавяни.


Той посочи, че в Министерството на земеделието и храните се извършва активна дейност. ldquo;До средата на април очаквам Програмата за развитие на селските райони да придобие един по-окончателен видrdquo;, каза премиерът. Той уточни, че научният съвет вече работи по определяне на приоритетите на България по отношение на Общата селскостопанска политика на ЕС.


Райков коментира и подготовката за предстоящите избори. От днес започва да работи Изборния борд, в който участват всички наблюдателски организации. Целта му е да осигури коректни и прозрачни избори на 12 май.nbsp; Имам готовност до 17-18 април да ви кажа ротацията на полицаите как ще върви. Поех ангажимент тази ротация да не бъде козметична мярка, а да бъде реално решениеrdquo;, каза още Райков.Той уточни, че до момента е получил писма от БСП и НДСВ с предложения за организацията на изборите. ldquo; Техните предложения са уместни, разумни. Личната ми нагласа е да отговорим положително на всички елементи от тези писма. Нямаме основания да не удовлетворим предложенията и исканията на тези политически партииrdquo;, каза още Райков.


Според него проблеми с организирането на вота зад граница няма да има. bdquo;Предвидените средства за изборите в чужбина бяха 550 000 лв. Те са силно недостатъчни. Ще отделим още 160 000 лв., за да покрием минимума от минимума на тези разходи. Една част от средствата ще бъдат отпуснати на БТА, за да организират съответния център тамrdquo;, каза премиерът.


В понеделник е бил освободен заместник-министърът от правителството на ГЕРБ Владислав Горанов, заяви финансовият министър Калин Христов. Така на практика той ще работи без заместници.


Във всяко министерство трябва да има работещи заместници, за да има ясно разписани задължения и активна работа по начертаните приоритети и задачи, посочи от своя страна премиерът Райков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във