Банкеръ Weekly

Новини

Райфайзен Банк Интернешънъл напуска Euribor

Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (Австрия) обяви, че се оттегля от съвета на кредиторите, които определят европейския междубанков лихвен процент Euribor. Това се случва ден след като лобистката група, която управлява скандалния бенчмарк предупреди за риска от възможни масови напускания на съдружници.


Бизнесът с междубанковото кредитиране на Райфайзен е станал по-малко смислен и няма ползи за базираната във Виена банка да продължава да участва в него. Това коментира говорителят на кредитната институция Жаклин Кайе, в телефонно интервю за Блумбърг. Последното участие на Райфайзен в Euribor ще бъде на 15 януари.


Банките си задават въпроса дали искат да бъдат свързани с нещо, за което никой не е убеден на 100 процента. Това коментира Кристофър Уилър, банков анализатор от лондонската Mediobanca SpA. Според него фактът, че Райфайзен се оттегля е показателен за предпазливия подход на банките.


Участието в Euribor се превърна в потенциално опасно, след като властите в различни части на света проведоха разследване, което доведе до разкрития за манипулации на междубанковия процент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във