Банкеръ Daily

Новини

Рахой: Испания не приема условия по спасителен пакет

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че няма да приеме условия, налагани отвън, по прилагането на евентуален спасителен пакет, предаде Би Би Си. Той уточни, че решението за искането на помощ все още не е взето окончателно. Ще прегледам условията. Но няма да приема да ми бъде казвано кои са конкретните политики, където да налагаме повече икономии, заяви по испанската държавна телевизия Рахой. Той уточни, че ще изчака срещата на финансовите министри на еврозоната на 14 и 15 септември преди окончателно да реши дали Испания ще поиска спасителен пакет. Трябва да обмисля това решение. Ако е добро, ще го взема, коментира премиерът.


Той успокои и испанските пенсионери, че няма да бъдат засегнати от строгите мерки.


Изявлението на Рахой идва след решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да интервенира на капиталовите пазари, изкупувайки държавни облигации на закъсалите държави. Президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи миналата седмица, че намесата ще се осъществи само при поискан предварително спасителен пакет. Целта на програмата ще бъде да се намалят разходите по кредитите на задлъжнелите държави в периферията на еврозоната, като най-заинтересовани са Испания и Италия. След обявяването на плана на институцията доходността на испанските облигации спадна рязко.


Според плана Драги ЕЦБ ще изкупува неограничено количество държавни облигации на задлъжнелите държави с падеж между една и три години. Държавите обаче ще трябва да са приели първо условията по спасителната помощ. Операциите ще се осъществяват заедно с Европейския фонд за финансова стабилност или Европейския стабилизационен механизъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във