Банкеръ Daily

Новини

Работниците от "Ремотекс" получават еднократна помощ от 325 лв.

Еднократна социална помощ в размер на 325 лв. ще получат работниците от предприятието "Ремотекс" в Раднево, които нямат други доходи. Новината дойде и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, който напомни, че ситуацията в предприятието е изключително тежка и че около 550 работници повече от 10 месеца не са получавали заплати.


"Те са изпаднали в крайна бедност и в невъзможност да се справят", изтъкна Адемов. Заедно с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев той ще посети предприятието още днес. Социалният министър изтъкна, че те ще трябва да подадат декларации за получаване за еднократната социална помощ и тези от тях, които отговарят на условията ще бъдат подпомогнати в навечерието на Коледа. "Ремотекс" е частно предприятие, а работниците муна няколко пъти излизаха на протести заради неизплатени около десет заплати. Стойнев наскоро предложи държавата да придобие част от акциите на дружеството, но до окончателно решение така и не се стигна.


Адемов припомни, че българските работодатели дължат общо 69 млн. лв. на работници и служители от неизплатени заплати. Само за няколко месеца от юни до края на ноември Главна инспекция по труда е извършила 27 859 хил. проверки в 23 361 хил. предприятия, в които работят общо 990 099 души. От проверките са констатирани 123 077 нарушения, като в резултат на това са изплатени забавени трудови възнаграждения за над 20 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във