Банкеръ Weekly

Новини

Работници блокираха ОЦК-Кърджали

Рано сутринта около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комплекс в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банка-кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението.


Според инженер-технолога в цинковия завод и областен лидер на синдиката bdquo;Защитаldquo; Стефан Атанасов наетите 15 леяри са без договор и нямат защитни средства, необходими им за безопасност на труда.


Една от банките кредитор БНП bdquo;Парибаldquo; е наела въпросните работници да разрушат пещта, за да бъде източен цинкът от нея. Това означава сигурен край на металургичното предприятие, което даваше препитание на 550 семейства през последните години.


Металурзите, които блокираха входа на ОЦК ndash; Кърджали настояват за разговор с единствения от ръководството на завода ndash; Валентин Манев. Те искат с парите от продажбата на 20-те тона цинк да бъдат изплатени заплатите им.


Стефан Атанасов обясни, че очакваnbsp;по-късноnbsp;да бъде затворена и втората подобна пещ, което ще доведе до ликвидирането на комбината. По думите му засега няма инвеститорски интерес към ОЦК-Кърджали.


В комбината работят малко над 200 души, като около 300 вече са напуснали от началото на протестите през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във