Банкеръ Daily

Новини

Работна група ще определи конкретни мерки за намаляване цените на горивата

Работна група от експерти ще анализира възможностите и ще предприеме мерки за намаляване цените на горивата в страната. Това стана ясно по време на проведената среща между министрите на финансите Симеон Дянков, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с производители и търговци на горива и с браншовите организации на превозвачите.
„Трябва да направим всичко възможно чрез вътрешни резерви да намалим цените”, заяви пред участниците в срещата министър-председателят Бойко Борисов.
Част от темите, по които ще бъде работено през следващите дни, предвиждат отпадане на изискването за влагане на био- съставка в течните горива или премахване на акциза върху биокомпонента. Друга мярка предвижда равномерно разпределение на тежестта между държавата и производителите и вносителите на горива, по отношение на изискването за наличие на задължителна складова наличност за 90 дни.
Предстои вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков да разговаря с еврокомисар Алгидрас Шемета, отговарящ за данъчната политика, одит и борба с измамите, за възможността България да предприеме тези действия с оглед намаляване на цените.
Представителите на производителите и търговците на горива и организациите на превозвачите определиха проведената среща като конструктивна и подкрепиха дадените предложения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във