Банкеръ Daily

Новини

ПЪТУВАМЕ В МАКЕДОНИЯ САМО С ЛИЧНИ КАРТИ

Македонската страна е взела решение българите да преминават границата само с лични карти. Това е акт, който още веднъж показва волята на Македония за по-динамично движение по европейската пътека – заяви министър Михаил Миков след среща с колегата си Гордана Янкулоска.
Споразумение за сътрудничество бе подписано днес между министерствата на вътрешните работи на България и Македония. Подписи под документа сложиха министрите Михаил Миков и Гордана Янкулоска в присъствието на членовете на делегацията от македонското вътрешно министерство и директори на главни дирекции на МВР на България.
Особено ми е приятно да посрещна делегацията на МВР на Македония. Подписахме едно споразумение, което е повод за обмяна на мнения и идеи за съвместната ни работа, а тя по наша преценка е много добра – заяви министър Михаил Миков. Той припомни, че България е подкрепяла и подкрепя усилията на Македония за отпадане на визите. В тази връзка обсъдихме и връчих на г-жа Янкулоска проект на споразумение за “малкия граничен трафик”. Коментирахме и въпроса за институционализиране в близко бъдеще на сътрудничеството между граничните полиции на двете страни. На трето място в разговора ни бе темата за изключително добрата работа и сътрудничеството между двете страни в борбата с организираната престъпност.
“За мене разговорите с колегата Миков са удоволствие, оценяваме като отлична двустранната ни работа и идеята ни е тя да се подобрява в бъдеще. Македония и България от 1992 г. имат подписани поредица спогодби за сътрудничество в различни области. Доволни сме, че резултатите от тях вече са видими” – е позицията на ръководителката на македонското МВР. Гордана Янкулоска допълни, че на днешната среща са обсъдени теми и проекти от взаимен интерес. Сред тях – отварянето в най-скоро време на граничен център, който ще улесни преминаването на гражданите на двете страни. “Говорихме и за задълбочаване на сътрудничеството в борбата с организираната престъпност. По инициатива на колегата Миков в скоро време ще подпишем договор за “местен граничен трансфер” и така преминаването на границата от жителите на пограничните райони ще бъде улеснено. Административните бариери ще бъдат преодолени и преминаването за тях ще е безпрепятствено”- поясни министър Янкулоска.
Михаил Миков изказа специална благодарност на македонската страна за взетото решение български граждани за преминават границата и да пътуват през Македония само с личните си карти, по думите му – “акт, който още веднъж показва волята на Македония за по-динамично движение по европейската пътека.”

Facebook logo
Бъдете с нас и във