Банкеръ Daily

Новини

ПЪТНИЯТ ФОНД МИНАВА ПОД СТРОГ НАДЗОР

Междуведомствена експертна група трябва да подготви до 15 юни предложения за промени в нормативната база, регламентираща управлението на републиканските пътища. Инициативата е на вицепремиера Меглена Плугчиева с намерението спешно да се преобразува Фонд Републиканска пътна инфраструктура, подчинена директно на министър-председателя в специална административна структура към Министерския съвет.
Дейността на прочулия се с корупцията в него фонд ще се подпомага и от чуждестранен съветник. Неговата задача ще е да съдейства за укрепване на административния капацитет на ведомството и постигането на по-голяма прозрачност в управлението му.
Междуведомствената група ще се ръководи от директора на дирекция Икономическа и социална политика в Министерския съвет Цвета Каменова. В нея ще влязат представители на министерствата на финансите, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и човек от екипа на вицепремиера, отговарящ за управлението на европейските средства.
В анализа, представен от Плугчиева, се изтъква, че новата специална административна структура трябва да има силен и професионален мениджмънт. Към нея ще бъде създаден и надзорен съвет, в който ще влезе и представител на неправителствения сектор.
Намирането на спешно решение за управлението на фонда е повече от необходимо, тъй като в противен случай много трудно ще се стигне до отблокиране на спряното финансиране за текущите проекти по предприсъединителната програма ИСПА. Затруднява се и сключването на договори по оперативните програми Транспорт и Регионално развитие. Оптимистичните очаквания са, че ако всички спънки бъдат преодолени навреме, до 2013 г. фондът ще инвестира в републиканската пътна инфраструктура близо 3.6 млрд. евро.
Стефан Савов

Facebook logo
Бъдете с нас и във