Банкеръ Daily

Новини

ПУСНАХА КОНЦЕСИИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ПЛАЖОВЕ

Проектът за поправки в Закона за концесиите, които миналата седмица предизвика скандал в Народното събрание, изпадна от предварително обявената програма на заседанията през тази.
Междувременно в четвъртък (12 юни) на редовното си заседание Министерският съвет реши да бъдат открити процедури за предоставяне на концесии на седем морски плажа: Св.св.Константин и Елена - голям плаж,Св.св.Константин и Елена - малък плаж,Св.св.Константин и Елена - юг,Св.св.Константин и Елена - север,Златни пясъци, Албена и Елените. И тъй като поправките на закона, внесени от министрите в Народното събрание, очевидно скоро няма да минат (пък и едва ли това ще стане безболезнено), процедурите ще се извършват по стария закон (нещо, което в.БАНКЕРЪ прогнозира още преди повече от месец). Никой обаче не отвори дума защо тези процедури са се забавили толкова, като се има предвид, че концесиите за плажове в Албена и Златни пясъци вече са изтекли, а за тези на Св. св. Константин и Елена и Елените срокът изтича другия месец.
От пресцентъра на Министерския съвет гордо обявиха, че целта на решението са съхраняване и опазване на крайбрежната плажна ивица, повишаване на качеството на предлаганите услуги, заетостта на населението и приходите от концесионни плащания в държавния бюджет.
Беше обявено, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще е председател на петчленна комисия, която трябва да организира и да проведе открита процедура за предоставяне на концесия.
Но кога точно ще започнат и в какъв срок ще приключат конкурсите не стана ясно. Знае се, че самата процедура е доста тежка и отнема месеци. Редно е да зададем въпроса как ще бъде спазена законодателната рамка (по действащия стар закон), която забранява концесиите да се подновяват автоматично? И какво тогава ще се случи с плажовете?

Facebook logo
Бъдете с нас и във