Банкеръ Daily

Новини

Първото класиране на Пловдвиския университет с високи минимални балове

С високи минимални балове и близо 1 седмица по-рано Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране. То представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж, съобщи доц. д-р Жоржета Чолакова, зам.-ректор по учебната дейност.
Най-висок бал и тази година е достигнат в специалността „Молекулярна биология”, следват я „Медицинска биология”, „Балканистика“, „Биология“ и „Екология на биотехнологичните производства”, добави тя. Според нея у нас вече се налага европейската тенденция на засилен интерес към природните науки.
С близък до максималния резултат от 36 точки могат да бъдат попълнени всички 20 места за жени редовно обучение в „Молекулярна биология” в Биологическия факултет – минималният бал за прием при тях е 35,04. При мъжете, както и миналата година долната граница е 28,70, а бройките за тях са 19, уточниха от „Учебен отдел”.
За „Медицинска биология” най-ниският сбор от оценките при момичетата е 34,70, а при момчетата – 27,00. В тази специалност ще бъдат записани 48 човека, обясниха от висшето училище. За 40-те бройки на „Балканистика“ във Филологическия факултет ще приемат с над 34,00 по реда на бала.
Общо 20 жени и 19 мъже е акредитираният брой за „Биология“ редовно обучение. Момичетата в тази специалност ще влизат с общ резултат 33,50, а момчетата – с 24,00. В специалността „Екология на биотехнологичните производства” минималният бал от първо класиране за жени също е 33,50, като мъжете ще бъдат записвани при общ сбор на оценките 25,50.
С високи показатели по традиция ще приемат нови студенти във Факултета по икономически и социални науки. Последният класиран мъж в „Маркетинг” – редовно, е с резултат от 28,36, докато при жените летвата е по-висока – минималният бал за тях е 32,78. Приетите в задочно обучение момчета и момичета са със сборна оценка съответно над 25,00 и над 30,08.
Сходно съотношение имат и резултатите по „Макроикономика” – мъжете в редовна и задочна форма ще се записват за новата академична година с бал от 27,04 и 24,30 точки, а жените – с 31,08 и 29,56. Последното класирано момиче в редовна форма на „Стопанско управление”е с бал от 31,40, а момчетата влизат с минимален резултат от 28,18.
В „Международни икономически отношения” най-високи оценки отново има профилът с английски език. За него ще приемат жените с минимален резултат над 32,00, а при мъжете последният класиран има 28,56 точки, потвърдиха от „Учебен отдел”.
Тенденцията за засилен интерес и добри конкурсни оценки в акредитираните специалности на Филологическия факултет се запазва и тази година, подчертаха от Учебен отдел. Освен в „Балканистика“ с висок минимален бал се влиза и в „Българска филология“. Там най-ниският сбор от оценки за редовно обучение е 33,24 за представителите и на двата пола, а за задочно – 32,94. За академичната 2010/2011 година в специалността ще бъдат записани 135 души – 95 в редовната форма на обучение и 40 – в задочната, каза доц. Чолакова.
Сходен е резултатът и за „Приложна лингвистика”, в зависимост от избрания профил резултатите варират от 33,90 до 21,00, като най-високи са оценките при „Френски с руски“, а най-ниски за втора поредна година – при „Английски с турски език“.
При т. нар. хибридни специалности прави впечатление, че за “Български и испански език” най-ниският бал за прием е 20,40. За сметка на това в дебютиращата тази година комбинация „Български и китайски език” Пловдивският университет ще приема с минимум 33,36, потвърди зам.-ректорът на висшето училище.
Според нея за първи път от няколко години има и по-високи общи резултати и в специалността “Славянска филология”, като първенството държи профилът със сръбски език – 27,18. Следват го полски и чешки, съответно с 26,94 и 26,10. До момента най-силни са били оценките за чешки език, обясниха от Учебен отдел.
Добри показатели имат и класиралите се за специалността „Право“, в която тази година ще бъдат приети 120 души за редовно обучение и 50 за задочно. Това е с общо 40 места повече от миналата година, но те със сигурност ще бъдат запълнени, смятат от Учебен отдел. В редовната форма минималният резултат за жените е 32,19, мъжете ще бъдат записвани с бал над 29,07. В задочна форма при момичетата минимумът е 31,51, а при момчетата – 26,40.
В кандидат-студентската кампания тази година жените отново държат първенство в класиранията на ПУ „Паисий Хилендарски“, категорична е доц. Чолакова. Единствено в МИО с немски и френски момичетата имат по-ниски резултати от мъжете. Минималните им балове за МИО в двата профила са съответно 24,62 и 23,53, а на мъжете – 27,78.
Същевременно с това най-слабите оценки в кампанията отново са показани от представителите на силния пол – минимален бал 17,10 за „Предучилищна педагогика и чужд език”, като дамите ще бъдат записвани с 26,75. Най-фрапираща обаче е разликата в общия успех на двата пола в специалността „Биология и химия” – мъжете са класирани с 19,00, а жените с близкия до най-високите резултати 33,05, коментира доц. д-р Жоржета Чолакова.
Резултатите от първото класиране вече са разлепени на табла пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”. Справка може да се направи и в сайта на висшето училище – uni-plovdiv.bg. Записването на приетите студенти след първо класиране е от 8 до 11 август, обясниха от Учебен отдел.
Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър” – в три кръга на 14, 15 и 16 септември.
В същия месец е и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, „Педагогика на обучението по музика”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”. За 17 септември е насрочен изпитът по рисуване за специалността “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”. Два дни по-късно ще се проведе изпитът по музика за “Педагогика на обучението по музика” и “Джаз и поп изпълнителско изкуство”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във