Банкеръ Daily

Новини

ПЪРВО КРЕДИТИРАНЕ НА МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИ

Млекопроизводители от цялата страна за първи път получиха субсидии от Държавен фонд „Земеделие (ДФЗ). От ведомството съобщиха, че за април и май тази година по целевата субсидия за произведено и продадено първо качество краве, биволско и овче мляко са договорени 4 730 849 лева. Обобщената информация на земеделското министерство сочи, че са подпомогнати земеделски стопани от всички области на страната. Най-много са кандидатствали от област Плевен - 1022 производители. От област Пловдив са субсидирани 1011 фермери. Финансова помощ са получили 8 386 млекопроизводители от страната, което е с 12 на сто повече от броя на подпомогнатите земеделски стопани за цялата 2004 г. Безвъзмездната помощ е предоставена за произведени и продадени общо 88 194 481 литра качествено мляко, от които 81 816 665 л са краве, 5 644 653 л са овче и 733 163 л са биволско мляко. Средствата се превеждат по банковата сметка на млекопроизводителя.
Предвидени са общо 9 000 000 лв. за финансиране на стопаните, които са произвели и продали първокачествено мляко. Съгласно регламента на ЕС подпомагането ще се осъществява до изчерпване на лимита. Според разчетите на фонда се очаква разпределените средства да стигнат за още само два месеца - юни и юли. Областните дирекции на ДФ Земеделие предупреждават производителите по места, че ако желаят да кандидатстват за субсидия през август и септември, парите може и да са изчерпани. Което означава, че стопаните няма да бъдат подпомогнати и направените от тях разходи няма да бъдат покрити от фонд Земеделие
От Асоциацията на млекопреработвателите в България съобщиха, че през септември тя ще бъде предложена за асоцииран член на Европейската Асоциация на млекопреработвателите (EDA). Това ще стане на редовния форум на европейската организация, който ще се проведе във Варшава. В EDA членуват 22 национални браншови организации на млекопреработвателите, като 8 от тях са от новите страни членки на ЕС. Представителите от България ще получат статут на наблюдатели и ще могат да участват в дискусиите по въпросите на производството, хигиената, изхранването на населението и безопасността на храните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във