Банкеръ Daily

Новини

Първата ранглиста на хитовете на списание Билборд е от 1936 г.

На 4 януари през 1936 г. в Ню Йорк е публикувана първата ранглиста на хитовете списание Билборд въз основа на продадените грамофонни плочи.


Билборд (Billboard magazine) е седмично американско списание. То е най-значимото списание в САЩ посветено на музикалната индустрия. Създадено е през 1894 година, а издателската компания е e5 Global Media.


Списанието Билборд публикува официални класации за продажбата на американски музикални албуми (ТОР 200), сингли (Хот 100) и други списъци с музикални хитове за различни музикални жанрове, като ритъм енд Блус, хип-хоп, кънтри и латиноамериканска музика.


Грамофонът е механично или електрическо устройство за възпроизвеждане на звук, записан върху пластмасов (шеллак/целулоиден/винилов) диск наречен грамофонна плоча. Използва се от 1870 г. досега.


Грамофонната плоча е аудионосител, най-често изработен от поливинилхлорид, който се използва за репродуциране на звук от грамофон. Първите грамофонни плочи са създадени около 1870 година, малко по-късно са пуснати и първите плочи за потребителите, които са се слушали при честота на въртене 70 оборота в минута. След това плочите се усъвършенстват, звуковъзпроизвеждането става все по-качествено, намалява се шумът, оборотите на въртене на плочата стават 78, после намаляват на 45 и 33 оборота в минута.


Недостатъците на грамофонните плочи са трудоемкото им производство, изискването за високо качество на материала и спазването на технология на производство, трудното съхранение (предпазване от запрашване, драскане), малката продължителност на записа - около 25 минути при диаметър на плочата 300 мм, големите им размери, диаметър и маса.


Предимствата на плочите са издръжливостта, дълготрайността при добро съхранение (вечния звуконосител), добри динамични характеристики, добра честотна лента на записа, приближаваща се максимално до реалното звучене, за разлика от съвременните компактдискове, правещи ги по-добри от всички лентови носители на запис като аудиокасети и други.


През последните няколко години интересът към грамофонната плоча се завръща поради най-реално възпроизвеждане на записания звук. Възражда се и производството на съвременни грамофони и грамофонни дози, които имат много по-добри качества и по-дълъг живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във