Банкеръ Daily

Новини

Първанов призова за обединение на левицата

Без истинско обединение на левицата на базата на новото ляво, на преосмисленото ляво в съответствие с предизвикателствата на модерния свят, трудно бихме могли не просто да преодолеем опонентите си, но и да управляваме България. Това заяви Георги Първанов, президент 2002 ndash; 2012 г., пред паметната плоча на д-р Петър Дертлиев по повод 121 години от създаването на партия bdquo;Български социалдемократиrdquo; и 119 години от приемането им за в Социалистическия интернационал.


Моето място е в Социалистическата партия, заяви Първанов в отговор на призива да стане част от сациалдемокрацията. bdquo;Моята роля е да обединявам, а не да прескачам от партия в партия, каза още бившият държавен глава. Той призова левицата да не се дели на социалисти и социалдемократи, земеделци, леви или центристи, а да направи мощна коалиция. Защото това е шанс не просто за спечелването на изборите. Това е консолидиране на повече хора около една нова политика, която да бъде реализирана в управлението на страната, категоричен бе Първанов.


bdquo;Като лидер на БСП аз се обединих заедно с д-р Дертлиев и лидерите на останалите партии, бях един от тези, които направиха историческата стъпка. Преди повече от 10 години ние сложихме край на 100-годишната война в лявото пространствоrdquo;, каза още Георги Първанов.


Първанов не пропусна да разкритикува поведението на ГЕРБ и по специално на лидера на управляващата партия Бойко Борисов. bdquo;Днес много се говори, че този или онзи бил харизматичен политик. Да си груб, да си арогантен не означава да бъдеш харизматичен. За мен харизмата в политиката беше д-р Дертлиевrdquo;, заяви Първанов. Според него Дертлиев е истински лидер на Нова България и темата за прехода в учебниците по история трябва да започва с личности като него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във