Банкеръ Daily

Новини

Първанов: Плевнелиев създаде прецедент с казуса Марковска

Намесата на президента Плевнелиев, който осуети полагането на клетва от съдия Венета Марковска като конституционен съдия, разбуни духовете в държавата. Изказаха се мнения, според които тази намеса е противоконституционна и сега Венета Марковска може да съди президента Плевнелиев заради действията му по време на клетвата.


bdquo;Самото напускане на държавния глава Росен Плевнелиев на клетвата на конституционните съдии е без прецедент в новата ни история. Мисля, че и в европейската едва ли има подобен случай. Това Георги Първанов, президент от 2002-2012, в сутрешния блок на Нова телевизия заяви.


Самата номинация на Венета Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари и със скандали. В това число и в международен план. Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по много по-елегантен начин. Това, което стана с действието на президента Плевнелиев, има своето обществено оправдание. Такива бяха очакванията. Но това беше направено с цената на едно нарушение на Конституцията и законите. Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламентаrdquo;, каза още Първанов.


Той коментира и подписването на проекта Южен поток миналата седмица. С този проект ние сме на път да се утвърдим като регионален, а може би и европейски енергиен център, освен това в икономически план това предполага мощни инвестиции, заяви Първанов.


Изграждането на Южен поток създава предпоставки за решаване на редица други въпроси. Намери се удовлетворително решение, макар и неясно и спорно, по отношение на цените на газа, а обикновеният българин трябва да усети икономическите ефекти от реализирането на проекта, заяви още Първанов. Това визира създаването на много съпътстващи производства, няколко хиляди работни места, стабилност и сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във