Банкеръ Daily

Новини

Първанов: Пенсионна реформа трябва да има, не защото го иска Международният валутен фонд, а защото такава е логиката

“Пенсионна реформа трябва да има не защото го иска Международният валутен фонд, а защото такава е логиката. До това води анализът на демографската криза, в която се намираме”, заяви пред журналисти президентът Георги Първанов във Велико Търново в отговор на въпрос дали правителството ще се огъне пред препоръките на МВФ - още следващата година да започне вдигането на възрастта за пенсиониране и да се увеличат пенсионните вноски. Георги Първанов участва в тържествата по повод отбелязването на 825 години от въстанието на Асен и Петър.
Президентът изрази надеждата си диалогът на правителството с участието на синдикати и работодатели да доведе до най-разумното и най-работещото решение.
Помолен да коментира намерението на кабинета да национализира средства от професионалните пенсионни фондове, Георги Първанов заяви, че има съмнения доколко подобна мярка може да донесе много сериозен финансов ресурс на правителството в близко време.
“По-важното обаче е, че тази мярка е уязвима, оборима е от конституционна гледна точка, защото става дума вече за един натрупан ресурс лични средства, които не могат да бъдат третирани по такъв начин. В крайна сметка всичко зависи от начина, по който ще се реши въпросът законодателно”, посочи президентът.
Георги Първанов каза, че запазването на стабилността на държавата в условията на криза изисква приемственост и стабилност в извършваните промени. Държавността означава преди всичко способност на държавата да защити границите си, но и да защити сигурността на всеки един гражданин, в това число и икономическата и социалната сигурност.
Попитан за продължаващата компроматна война президентът припомни, че тя се води от началото на прехода и че прибягването до компроматите е резултат на липсата на позиция и ресурс за воденето на политически дебат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във