Банкеръ Daily

Новини

Първанов: ГЕРБ ще продължи да прави опити да подчини бизнеса

Президентът Георги Първанов разкритикува остро за пореден път управляващите и провеждането на изборите. По време на пресконференция на Дондуков 2 държавният глава коментира, че управляващата партия е създала една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвикан е бил програмиран и контролиран хаос.


Технологията на изборния процес затрудни не само избирателите, но и самите изборни комисии. Безобразна, слаба организация на изборния ден, обясни Първанов. Освен това купуване на гласове винаги е имало, но в такива мащаби - никога. Основен извод според президента е, че телевизорът е победил хладилника, като масовото пропагандно въздействие си каза думата. Тези партии трябва да разберат, че, стоейки под ябълката на властта, ябълките няма сами да паднат, заяви президентът и допълни, че ГЕРБ не са доказали, че могат да управляват добре, но са показали, че могат да печелят избори. Според Първанов повече от ясно е, че победата на ГЕРБ следва концентрация на власт. Ще продължи и опитът за подчиняване на бизнеса.


ГЕРБ показа мускули на тези избори, коментира още държавният глава. У нас рухнаха двата антикризисни пакета. Виждаме един български парламент, в който всеки е срещу всеки. Рейтингът на парламентът е паднал до ниво подобно на времето на Виденов, заяви още Първанов.


Първанов опроверга коментарите за двуполюсен модел, определяйки го като многополюсен, защото всички са срещу всички. Моделът не е двублоков, защото нито ГЕРБ, нито БСП имат ресурси да вземат парламентарно мнозинство, заяви президентът, като посочи, че се очертава изолация и на двете формации - при ГЕРБ процесът на изолиране течеше и във времето преди изборите, като политическата изолация ще се задълбочава. От друга страна, изтъкна Първанов, не виждам БСП и левицата да са припознати като партньори от другите участници в политическото пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във