Банкеръ Daily

Новини

Публикуват списък на всички училища, при които са констатирани нарушения при превозите на ученици

Министерството на транспорта и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” ще публикуват на 1 ноември на сайтовете си списък на всички учебни заведения, при които са констатирани нарушения при извършването на превоза на деца и ученици. Целта е родителите да получат информация и съответно да имат възможност да потърсят отговорност за нивото на безопасност и сигурност при превоза на техните деца.
Това е част от втория етап на кампанията „Сигурност за нашите деца”, стартиран от министър Александър Цветков в началото на учебната година. От 15 септември до момента инспекторите от ИА „Автомобилна администрация” съставиха 47 акта на училищни автобуси в цялата страна. За технически неизправности временно са спрени от движение пет автобуса. Проверките на училищните автобуси ще продължат.
Най-често срещаните нарушения са технически неизправности – пукнати стъкла, изпускане на въздух от спирачната система, неизправности по кормилната уредба, липси на болтове на гумите. При проверките се констатирани автобуси без преминат периодичен технически преглед, превоз на деца над допустимото за превозното средство. Автобусът по регистрация е 16+1, а водачът е качил 22 деца. Открити са и рейсове без ограничител на скоростта и водачи без трудови договори, без заверен протокол за изправен тахографски апарати, без дигитална карта. Инспекторите са констатирали още липса на договори за специализиран превоз, който трябва да се сключи или с общината или с училището и липса на обозначителни табели в авотбусите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във