Банкеръ Daily

Новини

Птиците, предвестници на зимата, вече са в бургаските езера

Няколко вида птици, които предвещават зимата, вече са в бургаските езера. През последните дни на миналата седмица във водите на езерото Вая са наблюдавани повече от 200 тръноопашати потапници. Това съобщи Българското дружество за защита на птиците.


Тръноопашатите потапници ще останат тук до началото на пролетта. Край езерото в момента има и около 25 000 кафявоглави потапници, които засега са най-многочислените представители на зимата в Бургас.


Повече от 50 000 екземпляра от няколко вида са регистрирани по време на мониторинга, извършван от БДЗП по проекта Живот за Бургаските езера на програма Life+ на ЕС.


В Бургас са пристигнали и първите големи белочели гъски. Те ще останат да зимуват край езерото Вая и язовира Мандра. Само един екземпляр от застрашения от изчезване вид - червеногуша гъска, е видян да се храни в ниви около езерата. Сред предвестниците на зимата са още червеногушият гмуркач, четирите ушати гмурци, червеноклюната потапница и 70 тундрови лебеди, засечени от участниците в наблюденията. Това са видове, които са стигнали до езерата на Бургас, защото на север температурите вече са неблагоприятни за тях и не позволяват намирането на храна.


Числеността на водолюбивите птици, които зимуват в езерата край Бургас, ще продължи да се увеличава. С падането на температурите все повече птици от север ще намерят убежище във Вая, Атанасовското езеро и комплекса от водоеми Мандра-Пода. Колко точно са те ще бъде отчетено през януари, когато ще има среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във