Банкеръ Daily

Новини

Проверяват случая със соковете с два етикета в детски градини в Димитровград

Незабавна проверка е извършена след сигнал за сокчета с два етикета за срок на годност, които са раздавани в детски градини в Община Димитровград, съобщи Агенцията по безопасност на храните. Инспекторите са открили количества от напитките bdquo;Нектар къпина с аронияldquo; и bdquo;Нектар портокал с аронияldquo;, произведени от пловдивска фирма с допълнително залепен стикер за срок на годност. Соковете били дарени на общината за празника и, а след това са раздадени на детски градини. По смисъла на Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните е недопустимо един продукт да има два етикета за срок на годност. При констатираното нарушение в Димитровград, срокът на годност е до 17 август 2012 година, а на допълнително залепеният от стикер, срокът е до 17 декември 2012 година.


За случая е информирана и Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив, която е започнала пълна проверка на производителя на соковете.


Според информация от община Димитровград, производителят е изпратил писмо, с което ги уведомява, че след лабораторни изследвания е удължил срока на годност на продуктите си и гарантира за тяхната безопасност. Според действащото законодателство годността на даден продукт не може да бъде удължен от производителя, без да бъдат представени неоспорими доказателства пред контролния орган и това трябва да бъде вписано в рецептурата по която се приготвя продукта на производителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във