Банкеръ Daily

Новини

Проверяват корабчетата по морето

По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков служителите на териториалните дирекции на Морска администрация в Бургас и Варна започнаха през седмицата проверки на плавателните съдове за сезонен превоз по Черноморието. Инспекторите ще следят и за изправността на пристанищните съоръжения, които често са по-опасни от самите кораби. Акцията се провежда за втора поредна година и в случаите, когато безопасността на пасажерите е застрашена, свидетелството за правоспособност на капитаните или разрешителното на съответния кораб ще бъдат отнети.
До 5 май в Бургаска област са проверени общо 10 корабчета, четири от които са морски, а останалите - за круизи по река Ропотамо. Във Варна и областта също са инспектирани 10 лодки, като шест от тях са за река Камчия. По време на проверките не са констатирани нарушения. Годишните прегледи на плавателните съдове до 40 бруторегистър тона пък ще продължат до 14 юни. Засега най-често срещаните забележки са за спасителното оборудване.
Преди началото на сезона пристаните, мостиците и другите съоръжения, които не отговарят на изискванията,седем ще бъдат забранени за използване. След направените промени в Кодекса на търговското корабоплаване инспекторите могат да налагат и глоби с фиш на нарушителите. Досега са извършени половината от планираните проверки.
Междувременно стана ясно, че контролните органи са регистрирали общо 309 джета за последната година. Регистрационният режим за тях стана задължителен от началото на 2010-а по инициатива на министър Цветков. Тогава Министерският съвет прие наредба, с която се регламентира плаването на яхти, лодки, джетове и други съдове, използвани за спорт, туризъм и развлечения.
През миналия летен сезон за пръв път бяха обособени и т.нар. водни бази на обществените плажове. Това са зони, в които могат да се използват различните водноатракционни услуги, без те да застрашават сигурността на плажуващите. Докато регистрацията на джетове е еднократна, молбите за обособяване на водни бази се подават в началото на всеки сезон. В района на Бургас вече има съгласувани четири такива зони, а в във Варна две са в процедура по одобряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във