Банкеръ Daily

Новини

Протестите в Киев продължават

Близо 300 000 украинци протестираха в Киев и в неделя, с искане за по-близка интеграция със Запада, след като Европейският съюз спря историческите преговори за партньорство, заради стремежа на украинското правителство към сближаване с Русия.


Бившата съветска нация се оказа в центъра на ожесточена дипломатическа схватка след изненадващото решение на президента Виктор Янукович от миналия месец да се откаже от историческото споразумение за асоцииране с ЕС и да потърси по-близки отношения с Кремъл.


Комисарят по въпросите на разширяването Щефан Фюле обяви в началото на демонстрацията в неделя, че Брюксел спира всички преговори, докато не получи bdquo;ясен ангажиментrdquo; от Янукович, че Украйна ще подпише споразумението.


Украинският президент ще посети Москва във вторник за преговори с държавен глава Владимир Путин, за които протестиращите, окупирали централния киевски площад bdquo;Независимостrdquo;, се опасяват, че може да доведат до по-солиден съюз между двете съседки.


Снощи около 5000 души бяха останали на площада, въпреки, че температурите паднаха до под нула градуса.


Демонстрантите планират нова масова акция, която ще съвпадне със срещата на Янукович с Путин във вторник вечерта. Те получиха уверение от сенатора републиканец Джон Маккейн и сенатора демократ Крис Мърфи, че САЩ ще продължат да им оказват подкрепа. Маккейн заплаши, че ако в Украйна се повторят случаите на използване на сила срещу протестиращите и нарушаването на техните права от страна на властите, САЩ може да въведат санкции срещу Украйна. На свой ред, демократът Мърфи подчерта, че САЩ се надяват на bdquo;мирно разрешаване на кризатаrdquo;. bdquo;Чухме уверения от страна на Украйна, че в никакъв случай няма да бъде използвана сила и ако това обещание бъде спазено, то няма да има необходимост за САЩ да предприеме налагане на санкцииrdquo;, отбеляза той.


Маккейн информира, че по време на посещението си в Украйна сенаторите са се срещнали с представители на опозицията, с министъра на вътрешните работи, с ръководителите на Съвета за национална сигурност и отбрана, с водещите олигарси и младежта.


По-късно на срещата си с американските сенатори Джон Маккейн и Кристофър Мърфи президентът на Украйна подчерта, че евроинтеграционният курс на страната не е променен. Янукович увери, че властта ще направи всичко възможно за обезпечаването на правото на гражданите на мирни демонстрации, както и провеждането на честно и прозрачно разследване на събитията от 30 ноември на площад bdquo;Независимостrdquo; в Киев.


От своя страна първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов заяви в интервю за местна телевизия, че Украйна продължава по пътя на евроинтеграцията. Създаването на двустранни работни групи, които ще се занимаят с разрешаването на спорни въпроси, е bdquo;гаранция за това, че продължаваме работата и се готвим за подписванетоrdquo; на споразумение за асоцииране с ЕС. По думите му, в най-близко време украинска делегация ще посети Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във