Банкеръ Daily

Новини

Протестиращите зърнопроизводители поискаха среща с премиера

Зърнопроизводителите отказват да се срещнат с финансовия министър Симеон Дянков и земеделския Мирослав Найденов. За Хоризонт председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще участва на такава среща, само ако има гаранция, че там ще присъства и премиерът Бойко Борисов. Това съобщи пред БНР нейният Радослав Христов. Според него земеделците многократно са водили безрезултатни разговори с финансовия и земеделския министър и ще се отзоват на поканата, само ако тя бъде отправена от министър-председателя Борисов.
Над 150 трактора и други тежки селскостопански машини, както и много леки автомобили, се включиха в протестта на зърнопроизводителите в Стара Загора. Досега от субсидиите на производителите са изплатени 320 милиона лева или 35 процента от дължимите суми, съобщи председателят на Управителният съвет на Асоциацията Радослав Христов, който участваше в протеста в Стара Загора.
От 35 милиона декара обработваеми площи в България 25 милиона се засяват със зърнени култури. От тях 400 хиляди декара са двойно заявените площи от 28 хиляди бенефициенти. Министерството на земеделието и храните досега не ги е изчистило 9 месеца, коментира Радослав Христов: Това е, което поражда днес нашия протест. Има поети ангажименти със срокове и дати и те не се изпълняват и то не за първи път.
Обощ 20% от зърнопроизводителите получават 60% от субсидиите. Според Христов всички производители трябва да плащат еднакъв данък, защото: Член 19 от Конституцията гласи, че държавата трябва да създава равни условия за бизнес.
Според Радослав Христов не е ясно и колко души не са се издължили към държавата. 39 хиляди, както твърди министър Найденов, или 9 хиляди, колкото са посочени в сайта на министерството. Разликата от 30 къде е, не мога да разбера. Имат задължение, нямат задължение, или се лъже, защо не им се плаща, попита Христов.
Меморандумът трябва да бъде преподписан с други дати, условия и клаузи. Това ще бъде решено на среща с премиера, категорични са зърнопроизводителите.
Шествие от близо 100 трактора, развяващи българския трикольор премина разстоянието от село Труд до Пловдив, където на митинг зърнопроизводители от целия регион се обявиха за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и за ясни и устойчиви правила за развитие на земеделието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във