Банкеръ Daily

Новини

Пропаст между позициите на Евросъюза и Русия

Лидерите на Европейския съюз и Русия изразиха крайно различни позиции за гражданските свободи в Русия и начините за справяне с кризата в Сирия. Това стана по време на двудневната среща между двете страни в Екатеринбург, която приключи във вторник (4 юни).


Въпреки обещанията за стратегическо партньорство и сътрудничество по време на срещата се отличиха и някои спорни въпроси. Руският президент Владимир Путин подчерта значението на стабилните икономически връзки, докато президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой се фокусира върху общите ценности и човешките права.


Брюксел и Москва не успяха да се договорят и за визов режим, който да улесни пътуването към страни от Европейския съюз на близо 15 000 служители на руското правителство.


Депутатите от Европейския парламент настояват, че Европейският съюз трябва първо да изготви списък на длъжностните лица, замесени в нарушения на човешките права, подобно на американския Списък на Магнитски, насочен към санкциониране на руски официални лица, свързани със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина в полицейския арест през 2009 година.


Срещата също така подчерта различията в подхода на Евросъюза и Русия във връзка с конфликта Сирия. Путин заяви, че е разочарован от решението на Европейския съюз да вдигне оръжейното ембарго в опит да помогне въоръжаването на сирийските бунтовници. Но руският президент защити правото на страната си да продава оръжия на сирийското правителство, въпреки че подчерта, че Москва все още не е доставила противовъздушните системи S-300 в Дамаск.


Въпреки че западните правителства критикуваха Русия, че планира изпращане на ракети на силите на президента Башар Асад, Путин заяви по време на пресконференция, че договорите са законни и не са предназначени да нарушат военния баланс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във