Банкеръ Daily

Новини

Промените за Закона за енергетиката минаха на първо четене

Закона за енергетиката, предложени от Коалиция за България, бе приет единодушно от 104 народни представители, присъстващи в пленарната зала.


Бе отхвърлен законопроектът, предложен от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Искра Фидосова и Ивайло Московски.


В пленарна зала министърът на икономиката Драгомир Стойнев защити норматива с мотива, че новите мерки са кризисни и се правят, за да се спаси енергийната система. Той поясни, че след това кабинетът ще предприеме и дългосрочни стратегии.


bdquo;С мерките ще отпушим износа, така че да влязат свежи пари в системата, заяви Стойнев. Той прогнозира, че още от днес ще започне натиск върху депутатите от страна на определени икономически кръгове, за да не гласуват на второ четене промените в законопроекта. Тук става въпрос за стотици милиони. Не се поддавайте на този натиск, мислете преди всичко за хоратаrdquo;, призова Стойнев.


bdquo;Ще трябва да обяснявате защо сега българите не могат да ползват евтината енергия от АЕЦ bdquo;Козлодуйrdquo;. Много е важно да им обясните, че от сега нататък тази евтина енергия ще влезе в домовете им, продължи още министърът. Той уточни, че вече не може да обяснява защо най-евтината енергия не се изкупува приоритетно. Причината е, че има сключени договори, които приоритетно изкупуват скъпата зелена енергия.


Стойнев очаква, че срещу министерството ще се излее голяма помия и призова депутатите да не отстъпват. Сега е моментът България да печели от българската енергетика. Само с този законопроект можем да покажем на хората, че има достоен парламент и правителство, което мисли за хората, категоричен бе Стойнев.


Промените в законопроекта предвиждат да отпадне от цената за пренос добавките за зелена и кафява енергия, който ще се поема вече от производителите.


Втората мярка предвижда да отпадне задължението на НЕК да изкупува електроенергия от всички производители и да се дава възможност са се изкупува от най-евтините енерегийни източници.


Според червения депутат Явор Куюмджиев новият състав на ДКЕВР трябва да се превърне в истински независим регулатор, който да защитава интересите на потребителите и производителите. Промените предвиждат комисията да може да използва нов метод за ценообразуване, при който да се отчитат само реално извършените разходи за електроенергията.


Енергийният системен оператор ще може да спира онези производства, които могат да дебалансират системата при възникване на опасност от дебалансиране.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във