Банкеръ Weekly

Новини

Променен е Националният план за разпределение на радиочестотния спектър

Министерският съвет направи промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, приет през 2004 година. Те се основават на измененията в Закона за електронните съобщения от тази година.


С измененията се постига по-пълна хармонизация на разпределението на радиочестотния спектър по радиослужби и ползватели с европейските и световните разпределения. Определя се и датата, от която радиочестотната лента 2500-2690 MHz може да се използва за наземни системи, позволяващи предоставянето на обществени електронни съобщителни услуги. Освобождаването й за граждански нужди на територията на цялата страна ще се извърши поетапно до 31 август 2015 година.


bdquo;Дава се възможност за изграждане на електронни съобщителни мрежи от четвърто поколениеldquo;, обясни министърът на транспорта Данаил Папазов след днешното правителствено заседание. Той изтъкна, че процедурата не е била реализирана досега, защото са се търсили 6.5 млн.лв., необходими за изграждане на наземни станции, така че НСО да могат да пренесат честотите си. Папазов подчерта, че предстои Комисията за регулиране на съобщенията да организира конкурс, в който да се определят фирмите, които ще използват тази лента и ще предлагат услуги. В конкурса ще бъдат заложени суми, които да покрият разходите по преместване на лентата.


Предлаганият проект ще гарантира технологичното развитие чрез изграждане и развитие на ефективни електронни съобщителни мрежи от ново поколение - LTE (Long Term Evolution), за предоставяне на съвременни широколентови услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във