Банкеръ Daily

Новини

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯ

Министерството на правосъдието е изпратило писмо до главни прокурор с настояване де бъде извършена проверка по констатациите на вътрешния одит на ведомството за дейността на Агенцията по вписванията. В писмото се цитират основните нарушения, които ръководството на агенцията е допуснало, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.
Особено смущаващи са констатациите на одита за работите с обществените поръчки в Агенцията. В най-големите от тях са допуснати пропуски като са пренебрегвани важни изисквания на закона, което поставя въпроса има ли користна подбуда за това. В писмото се настоява да бъде извършена проверка на обществената поръчка за осигуряване на софтуер за информационната система на Търговския регистър с предмет “Създаване на единен търговски регистър”. На първо място неубедителни са мотивите за удължаване на срока за преставане на офертите. На второ място необяснимо комисията не се е произнесло в законния срок, а решението става след подмяна на повече от половината от състава на първоначалната комисия за разглеждане на офертите. Недоумяващо е и как подменената по състав комисия, вече с председател сегашният зам.-изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, е оценила за един ден офертите и е определила като победител кандидатът, предложил най-висока цена.
Въпреки предупреждението на Комисията за защита на конкуренцията за постъпила жалба срещу процедурата по обявената поръчка и класирането на кандидатите, изпълнителният директор на агенцията сключва договор с обявения победител, а изискване на закона е да не се сключва договор до произнасянето на КЗК. Смущаващо е и това, че консорциумът, подал сигнал в КЗК, си оттегля жалбата, след като Агенцията по вписванията възлага обществената по ръчка и на него на цена почти три пъти по-висока от втория участник в конкурса.
Изключително съмнение буди и сключването на договор за наем на сградата между агенцията и фирмата, която след това преотдаава пак на агенцията наетия от нея имот. При тази “въртележка” не е известно къде изчезват близо девет хиляди евро месечно. Очевидно някой се е облагодетелствал, е констатацията на одита.
Одитната проверка е констатирала още редица слабости и по отношение на финансовата дисциплина, стопанисването на сградия фонд и други

Facebook logo
Бъдете с нас и във